Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Košnja na Ojstrici
Julij 2009
Košnja na Ojstrici
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
29.09.2023 22:09

Star način kmetovanja počasi izginja. Tudi košnja doživlja modernizacijo in naloga starejših je, da spomin na ta opravila ne zamre. Robi Plimon je skupaj s Koroško TV Dravograd posnel film s prikazom in razlago o košnji. Spomine je Robi zapisal v svojem slogu.

Urednistvo

Ko si mi poslala prošnjo, da zapišem nekaj vrstic o posnetku, so me preleteli lepi spomini ... To pa pomeni, da smo nabrali že kar nekaj izkušenj, če se želim izogniti besedi »let«. A veš tisto, da sem že v letih, ko moram imeti tudi za pisanje teh vrstic očala, idiota pa vidim na kilometer brez očal!

Moje sodelovanje s KTV Dravograd se je pričelo nekje v srednji šoli, ko me je takratni urednik in istočasno snemalec Vlado Mrzel me je enkrat povabil, da posnameva kakšno oddajo na temo kmetijstva in vrtnarjenja. Ne vem, a je še kje posnetek. Spontano je bilo, nekaj je zapisal in jaz sem prebral, on pa je snemal in režiral. Nekaj let je minilo, ko sem se kot napovedovalec na javnih prireditvah srečeval s KTV-jem. Kasneje, ko sem bil neko obdobje v Turističnem društvu zadolžen za tradicionalne prireditve, kjer smo želeli obuditi stara kmečka opravila, pa je bil splet okoliščin kriv, da so nastali posnetki. Planirali smo in izpeljali par javnih prireditev od steljeraje, košnje, mlačve in mletja rži, žetve, flincarije. Želeli smo, da se ti običaji in opravila posnamejo in tako ostanejo, saj je bila edinstvena priložnost ohraniti spomine zanamcem. Urednik Vlado pa je tako prišel še do materiala za program in predvajanje.

Da smo imeli prav, je zgovorno dejstvo, da le redki še sejemo žito in pečemo kruh kot so ga nekoč. Steljeraj in flincarij ni, prav tako ne ročne žetve ... Še setve so redke!

Vesel sem, da ste našli ta posnetek, da se ohranijo in predvajajo, saj bodo vedno zanimivi starejšim, nekoč pa tudi mladim. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 2022 - 2023 Utrip Dravograda