Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
Moje zdravje je moja pravica
Dan zdravja 2024
Moje zdravje je moja pravica
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
03.04.2024 23:02

Med najpomembnejšimi dejavniki, ki vplivajo na splošno zadovoljstvo z življenjem, je zdravje. Tisti, ki so v letu 2023 svoje splošno zdravstveno stanje ocenili kot zelo dobro, so bili tudi med najbolj zadovoljnimi z življenjem na splošno. Skrb za zdravje je ena od pomembnejših, zato je prav, da ji dajemo poudarek skozi vse leto, še večjo pozornost pa bo v našem kraju dobila v drugem aprilskem tednu.

Urednistvo

Vsako leto 7. aprila Svetovna zdravstvena organizacija proslavi obletnico svoje ustanovitve s svetovnim dnevom zdravja. Letos poteka pod sloganom »Moje zdravje, moja pravica«. S tem želijo opozoriti na to, da ima vsak posameznik pravico do dostopa do kakovostnih zdravstvenih storitev, izobraževanja in informacij, do pitne vode, čistega zraka, dobre prehrane, stanovanja ter dostojnih delovnih in okoljskih pogojev. V okviru projektnega sveta »Dravograd – Zdravo mesto« smo zato načrtovali aktivnosti, da smo za vsakega posameznika našli kakšno aktivnost, saj je vsaka najmanjša sprememba v korist našega zdravja naložba za prihodnost. Tokrat smo dogajanje ob svetovnem dnevu zdravja razširili na vse krajevne skupnosti, ravno z namenom, da ima vsak možnost dostopa do preventivnih akcij za krepitev in ohranjanje zdravja.

Osrednja prireditev bo v organizaciji Občine Dravograd, Zdravstvenega doma Dravograd in Centra za krepitev zdravja Dravograd potekala v ponedeljek, 8. aprila, med 9. in 13. uro v dvorani Špic D. Ponovno bo pestro, saj se je na povabilo k sodelovanju odzvalo veliko število društev. Dogajanje se bo pričelo ob 9. uri s kratkim uvodnim pozdravom, sledilo bo predavanje fizioterapevtke Tine Selan o vplivu gibanja na zdravje z vadbo. Skupaj z Društvom diabetikov Polžki in učenci OŠ Dravograd se boste ob 10. uri v okviru akcije Darujem kilometre lahko podali na pohod na Grajsko bajto, v dvorani pa boste lahko skozi ves dopoldan sodelovali pri različnih aktivnostih. ZD Dravograd bo opravljal svetovanja in meritve krvnega sladkorja in tlaka, delavnice Zmigam svojo rit in se testiram ali sem fit, z vami bodo tkali Verigo lepih misli. Lekarna Dravograd bo svetovala o osebni kartici zdravil in o njihovi uporabi, o homeopatiji ter Bachovih kapljicah. Center za socialno delo bo podal nasvete, kako zmanjšati socialne stiske, NIJZ OE Ravne na Koroškem pa vas bo seznanil z  ukrepi za zmanjševanje svinca. Osnovnošolci z Ojstrice vas bodo popeljali na Pot čutil in vam pripravljali zdrave smutije in sadna nabodala, učenci OŠ Dravograd in OŠ Šentjanž pa bodo z društvom Ajda in Mladinskim centrom Dravograd z vami menjali sadike zelenjave. S šolarji iz Šentjanža boste lahko premagovali strah pred različnimi živalmi, z otroki Vrtca Dravograd izvajali jogo za otroke, Društvo upokojencev pa bo prikazalo jogo na stolu. Predstavljali se bosta tudi Društvo prijateljev mladine Dravograd in Društvo Anina mavrica.

Letošnja novost je obeleževanje svetovnega dneva zdravja v vseh krajevnih skupnostih. Tako se bomo skozi ves teden dvakrat dnevno družili na različnih koncih naše občine.

V nedeljo, 7. aprila, se lahko podate na pohod na Stari grad. Zbirno mesto je ob 9.00 pred dvorano Špic D, pohod pa bo potekal pod okriljem Planinskega društva Dravograd po gozdni učni poti do gradu, nato naprej na Vič in nazaj po kolesarski stezi. V ponedeljek, 8. aprila, bo med 10. in 12. uro možen ogled Fitnes centra Andfit. V torek, 9. aprila, bodo med 10. in 12. uro v Gasilskem domu Trbonje potekale meritve krvnega sladkorja in tlaka, preizkusili boste lahko tudi svojo telesno pripravljenost. Ob 17. uri boste več izvedeli o skrbi za ustno zdravje odraslih, Društvo upokojencev pa vam bo predstavilo program Starejši za starejše. V sredo, 10. aprila, se boste Šentjančani v Domu borcev lahko med 10. in 12. uro razmigali ob vadbi s trakovi in prisluhnili kratkemu predavanju o zdravi prehrani in gibanju. Ob 17.00 pa bo NIJZ OE Ravne na Koroškem pripravil predavanje o stresu in skrbi za duševno zdravje. Ob 18.30 bo v Knjižnici Dravograd potekalo druženje, kjer boste več slišali o kolesarskem vandranju po Oceaniji. V četrtek, 11. aprila, bodo med 10. in 12. uro v libeliškem Bičivneku potekale meritve krvnega sladkorja in tlaka, vadba s trakovi in test telesne pripravljenosti, za najmlajše pa bo pravljična ura Robino skrbi. Ob 17.00 vas bo NIJZ OE Ravne seznanil s preventivnimi presejalnimi programi. Dogajanje ob svetovnem dnevu zdravja bomo zaključili v Gasilskem domu Črneče, tam bodo v petek, 12. aprila, med 10. in 12. uro na voljo meritve krvnega sladkorja in tlaka, vadba s trakovi in test telesne pripravljenosti. Ob 17. uri boste lahko prisluhnili predavanju Centra za krepitev zdravja o prehranski podpori imunskemu sistemu.

Moje zdravje je moja pravica

Moje zdravje je moja pravica

Moje zdravje je moja pravica

V primeru dežja pohodi odpadejo, ostale aktivnosti pa se izvajajo po programu. Urnik bo objavljen tudi na spletnih in FB straneh vseh sodelujočih. Vabljeni, da se jih udeležite v čim večjem številu in naredite nekaj dobrega zase, za svoje zdravje in boljše počutje.

 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
© Copyright 2022 - 2023 Utrip Dravograda