Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Razumem...
#
Članki
Nasveti24.06.2024
Videoigre med počitnicami – da ali ne?
Poletne počitnice so za večino otrok najljubši del leta. Ob besedi počitnice otroci pomislijo na zbujanje brez budilke, brezskrbno igranje s prijatelji, plezanje po drevesih, razposajene dogodivščine, dolge dneve in lovljenje ob mraku, prve simpatije, vse to in še več.
Nagrade19.06.2024
Letošnji nagrajenci Občine Dravograd
Občinski svetniki so na junijski seji potrdili predloge Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja ter podelili Nagrado in Priznanja Občine Dravograd, župan Anton Preksavec pa bo na slavnostni seji v začetku julija podelil tudi štiri Zlate grbe.
Pavel Ring28.05.2024
Gasilec za vedno
Pavel Ring je gasilec že več kot sedem desetletij. V gasilske vrste je stopil že kot mlad mizarski vajenec in je dejavnosti zvest še danes, ko je zaslužen veteran. V vseh teh letih je pomembno sooblikoval gasilsko dejavnost v Dravogradu, obenem pa je tudi gasilstvo na njem pustilo pečat. Njegov prispevek k razvoju gasilstva je prepoznala tudi Gasilska zveza Slovenije.
Ljudje in Legende - Tilka Kramer29.04.2024
Babice smo bile vedno zagovornice žensk
Prihod novega družinskega člana je za vsako družino prelomnica in pomemben trenutek, zato je ključno, da imajo takrat ob sebi srčno in hkrati strokovno podkovano osebo. Dravograjčani imamo srečo, saj je kar 40 let naše nove krajane sprejemala prav takšna babica. Tilka Kramer je vse od prvega dne službe pa do svoje upokojitve spremljala bodoče in mlade mamice v Dravogradu, svoje izkušnje pa je strnila tudi v knjigi.
Ljudje in Legende - Damijan Cehner26.03.2024
Živeti pustolovščino življenja
Damijan Cehner živi z letalstvom dejansko že vse življenje. Ljubezen do letal in letenja mu je bila tako rekoč položena v zibelko s pomočjo očeta, ki je bil že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja padalec. Vseeno pa njegova pot do uspešnega podjetnika in enega najboljših slovenskih pilotov, predvsem pa nekoga, ki živi svoje sanje, ni bila enostavna in brez ovir.
Ljudje in legende - Mihaela Žvikart28.02.2024
Otroci so najčistejše duše
Mihaela Žvikart je svoje življenje posvetila najmlajšim. Skoraj vso svojo delovno dobo se je vsak dan vozila na Ojstrico, kjer je na podružnični šoli otrokom odpirala vrata v svet znanja, v letošnjem januarju pa se je upokojila. Ne brez solz, tako pri otrocih kot pri njej, kar dokazuje, kako velik pečat je s svojim delom pustila v majhni ojstriški skupnosti. Kot pravi sama, to je bilo vzajemno.
KPM27.02.2024
Turška šanca na Dobrovi pri Dravogradu
Uspešen mednarodni arheološki simpozij Z ognjem in mečem, protiturška obramba na današnjem koroškem ozemlju, ki smo ga v Koroškem pokrajinskem muzeju izvedli septembra 2022 ob 550-letnici prvega turškega vpada na Koroško, in izdaja istoimenskega kataloga sta spodbudila zanimanje za turško šanco na Dobrovi pri Dravogradu.
Ljudje in Legende - Ervin Pečnik - Bibi31.01.2024
Zdravnik s srcem in poslanstvom
Verjetno ni Dravograjčana, ki ne bi vsaj enkrat v življenju srečal doktorja Ervina Pečnika. V svojih osmih desetletjih, ki jih je dopolnil v začetku letošnjega leta, se je na prav poseben način dotaknil življenj sokrajanov – stal jim je ob strani v težkih trenutkih in jim kot zdravnik pomagal k boljšemu zdravju. Ob tem pa je počel in še vedno počne marsikaj drugega.
Dravograjčani na tujem - Borut Praper18.12.2023
Praperjev Leteči pob s peresom in bobnarskimi palčkami
Eden od najbolj zanimivo dislociranih Dravograjčanov je Borut Praper, ki živi na španskem otoku Tenerife ob zahodni obali Afrike sredi Atlantika. Tam počne same ‘tumarije’ - piše, prevaja, igra bobne, goji čilije in na računalniku ‘leta z letaloni’.
Ljudje in legende - Toni Štrigl17.12.2023
Pravljična zimska dežela sredi koroškega gozda
V decembru se že kar kmalu po Miklavževem na Koroško začnejo zbirati ljubitelji prazničnega vzdušja iz vse Slovenije, pa tudi iz tujine. Pot jih vodi na Selovec k Toniju Štriglu, kjer sredi idiličnega gozda vsak dan ob mraku zasije pravljična dežela.
Naši junaki - Danaja Grebenc28.11.2023
Harmonika je v dobrem in slabem moja zvesta prijateljica in spremljevalka
Danaja Grebenc je virtuozinja na harmoniki. Pri 17 letih se lahko pohvali z dosežkom, ki ni uspel še nikomur, kljub temu pa ostaja skromna in prijazna mladenka. In nadvse prijetna sogovornica.
Ljudje in legende: Lotka in Vitko Nenadić28.11.2023
Dokler sva skupaj, sva srečna
Vsako pomlad popestri življenje v Dravogradu razstava pirhov Lotke Nenadić, ob koncu jeseni pa predbožično vzdušje pričarajo njeni adventni venčki, ki jih je tudi letos v novembru razstavila v Infopisarni. V njene izdelke, ki se ponašajo tudi s prestižnim nazivom izdelka domače slovenske obrti, je vloženega ogromno dela, pri čemer Lotki pomaga njen mož Vitko.
Ljudje in legende - Marijan Pušnik25.10.2023
Sreča vstopa skozi nasmejana vrata
Marijan Pušnik je v Dravogradu sinonim za nogomet. Čeprav ga v vlogi uspešnega trenerja poznajo daleč onkraj meja občine in tudi onkraj meja Slovenije, se njegov pečat najbolj intenzivno pozna prav v domačem kraju. Vse od šestdesetih let, ko se je kot fantič podil po okoliških hribih, do danes, ko so po njegovi zaslugi številne generacije otrok zrasle v aktivne in zdrave odrasle, sodeluje pri oblikovanju življenja v Dravogradu.
Naši junaki - Robi Marošek23.10.2023
Na stezi odklopim vse ostalo
Dravograd se ponaša s pohvalnim številom mladih in perspektivnih športnikov. Ob splošni popularnosti športov kot so nogomet, košarka in odbojka, je razumljivo, da se večina mladih odloči za trening enega izmed njih, nekateri pa si izberejo tudi kakšen malce manj običajen šport. Tako se je odločil tudi Robi Marošek.
Pogovor - Bojan Zavec30.09.2023
Hudo je, ko ti nekdo potrka na vrata
Bojan Zavec je bil kot poveljnik Civilne zaščite v dveh tednih po poplavah nenehno v pogonu. Kot nekdo, ki ga prostovoljstvo spremlja že vse življenje, je sicer doživel že marsikatero zahtevno situacijo, kjer so bila ogrožena življenja in premoženje ljudi, tokratno povodenj pa je ocenil kot najhujše izredne razmere.
Pogovor - Miran Korošak30.09.2023
Živeli bomo z ekstremnimi razmerami
Miran Korošak je v avgustovskih poplavah, ki so prizadele Dravograd, kot član štaba Civilne zaščite odigral pomembno vlogo. K temu je pripomogla njegova iskrena želja pomagati, pa tudi dolgoletne izkušnje na področju zaščite in reševanja.
Sanacija poplav27.09.2023
Kako naprej po poplavah?
Obilno deževje je avgusta v večjem delu Slovenije povzročilo katastrofalne razmere. Na udaru je bil tudi Dravograd. Počasi se postavljamo na noge, a kako naprej? Odgovorov ni, rešitev še manj, a koroška trma vztraja …
Legende - Otokar Praper27.09.2023
Od nesojenega vojaškega pilota do heroja slovenske osamosvojitve
Otokar Praper je širši Sloveniji znan predvsem kot veteran vojne za Slovenijo in junak bitke za mejni prehod Holmec. Sokrajani pa ga poznamo še v različnih drugih vlogah, kot vsestranskega človeka, ki je dejaven na mnogih področjih, predvsem pa ga poznamo kot ljubitelja narave, navdušenega popotnika in srčnega prijatelja.
Virtualni Dravograd27.09.2023
Navidezni svet Dravograda
Razvoj informatike in spleta je v zadnjih 20 letih prinesel pravo revolucijo tudi v navideznih svetovih, ki verno posnemajo pravega. Tudi Dravograd ni izjema in ga najdemo v mnogih digitalnih oblikah.
Legende - Marija Kralj31.08.2023
Otrokom moraš biti druga mama
Verjetno ni Dravograjčana, ki se ne bi še danes spominjal dneva, ko je prvič prestopil šolski prag, pa čeprav je za mnoge med nami od takrat minilo že nekaj desetletij. Več kot 30 generacij prvošolčkov pa goji tudi lepe spomine na svojo prvo učiteljico, takrat še tovarišico, Marijo Kralj.
Naši junaki - Ula Krenk30.08.2023
Košarka me bo spremljala še dolgo
V začetku letošnjega poletja je Dravograjčanka Ula Krenk poskrbela za nov trenutek ponosa našega kraja. S slovensko košarkarsko reprezentanco v kategoriji U18 je osvojila naslov evropskih prvakinj.
Ljudje in Legende - Ana Novak28.06.2023
Ko kuhamo z ljubeznijo, postane kuhanje umetnost
Štefanova Ančka je ena izmed tistih, ki so na neopazen način močno zaznamovali življenje skupnosti. Ravno te dni je dopolnila 93 let, kar pomeni, da je v življenju prestala številne bridkosti in veselja, takšne in drugačne. Svoj pečat je pustila v življenjih malodane vseh Libeličanov in jih spremljala ob njihovih prelomnih trenutkih, tako srečnih kot tudi najtežjih.
Naši junaki - Luka Temnikar27.06.2023
S srčnostjo in optimizmom je mogoče preplavati vse ovire
Luka Temnikar je plavalec. Uspešen plavalec, ki ima v svoji zbirki že številne medalje in kolajne. Je pa tudi mladenič, ki mu je že ob rojstvu življenje naložilo težka bremena, a kljub temu ovire premaguje z odločnostjo in optimizmom.
Nasveti16.06.2023
Odlaganje odpadkov na pokopališčih
V zadnjem času se pojavlja velik problem odlaganja odpadkov na pokopališčih. Težave nastanejo zaradi nepravilnega ločevanja, saj prihaja do mešanja bioloških in drugih nevarnih odpadkov, kot so elektronske sveče. Prisotnost plastike, voska in težkih kovin v bioloških odpadkih je namreč nedopustna!
1 / 2
© Copyright 2022 - 2023 Utrip Dravograda